NEREDE ANJİO YAPTIRIRIM?(Merak ettiğiniz yerin yada doktorun adını yazarak sonuçları bulun.)

Google

Monday, January 22, 2007

Ameliyatsız Anjio (Koroner anjiografi)

Beş saniye içinde kalp krizi riskini ortaya çıkarabilen cihaz, şimdi de Türkiye'de... Üstün teknolojiyle geliştirilen cihaz, ani kalp ölümlerini önlenmek amacıyla kullanılıyor
Bu cihaz erken ani kalp ölümlerini önceden belirlemeyi sağlıyor mu?
Kalp damar darlığı varsa hastalar bu testi normal anjiyoya göre daha kolay kabul edebileceği için uygun tedbir daha erken dönemde alınabiliyor. Anjiyo tüm yeniliklere karşın bir operasyondur, kasıttan kataterle girilir hastanın tercihen bir gün boyunca gözetim altında tutulması gerekir. Ancak 'Bilgisayarlı Tomografi' çekimi gibi tüm tetkik 5 saniyede sonuçlanıyor. Üstelik hastaların öğlen tatilinde bunu yaptırıp, sonra işlerine devam etmeleri mümkün olabiliyor.

Kalp krizini önceden haber vermeyi sağlıyor mu?
Kalp krizi damar tıkanıklığına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Damar tıkanıklığını erken dönemde tanıması önemli. İlk kalp krizlerinin yüzde 30'a yakını ölümle sonuçlanıyor. Bu hasta grubu erken dönemde tanınırsa uygun tedaviler yapılarak kalp krizi engellenebilir.

Peki bu cihaz başka hangi amaçla kullanılabiliyor?
By-pass yapılan hastalar, stent ve balon uygulanan hastalarda takip için kullanılıyor. Kalp hastalarına kontrol amaçlı anjiyo yapılıyor. Artık bu cihazlar kontrol amaçlı anjiyonun yerine de kullanılabilir.

Orta yaştan sonra hiçbir riski olmayan insanlarda yalnızca kontrol amacıyla sizce çektirebilir mi?
Kardiyolog değerlendirip böyle bir incelemeye ihtiyacı olup olmadığına karar vermeli. Check-up programında mutlaka yer alacak bir tetkik değil. Bir maliyeti var ayrıca radyasyon veriliyor, risk grubuhda yer alanlar için kardiyolog ya da dahiliye uzmanları uygun gördüklerinde check-up gibi kullanılabilir.

DAHA DÜŞÜK MALİYETLİ
Bir yaş sınırı var mı?
Yaş sınırı yok. Riskli olan hasta 35 yaşında da olabilir, 70 yaşında da olabilir. Her yaşta bu kontrol yapılabilir.

Time Dergisi geçtiğimiz eylül ayında bu cihazı kapak yaptı, Türkiye'de ne kadar süredir kullanılıyor?
Dünyada bu cihaz yaklaşık dokuz aydır kullanılıyor. Türkiye'de de üç aydır İngiltere ile eş zamanlı olarak kullanıyor.

Kimler tercih ediyor?
Son bir ay içinde yaklaşık 100 hastaya bu yöntemi uyguladık. Normal anjiyografiye göre, hastanın kabul etmesi daha rahat. Normal anjiyoda hasta daha uzun bir düşünme süreci geçirir. Bu tetkik önerildiğinde hasta daha kısa sürede karar veriyor.

Maliyet açısından anjiyo ile arasında fark var mı?
Maliyeti anjiyoya göre çok daha düşük. Katater kullanılmıyor. Anjiyonun maliyeti 3-5 bin YTL arasında değişirken, VCT anjiyografinin maliyeti 1600 YTL. Cihazın yaygınlaşmasıyla bu maliyet de çok yakında düşebilir. Cihazın maliyeti ise; 1.5 milyon dolar.

Elde edilen sonuçların anjiyo ile arasında fark var mı?
Alet bize bir sorun yok diyorsa, o hastaların yüzde 99'unda bir sorun bulunmuyor demektir. Problem görünüyorsa, bu sonuçlar da aynı oranda gerçeği yansıtıyor. Cihaz, damarda yüzde 50 darlık var diyorsa, anjiyoda bu oran yüzde 60'a çıkabiliyor ya da yüzde 40'a inebiliyor.

Anjiyo sırasında hastaya içirilen madde kimi zaman çok zararlı oluyor, burada da hastaya aynı madde veriliyor mu, bu risk VCT'de de var mı?
O çok yüksek bir risk değil, ancak tedbirleri alıyoruz. O ilacın ne yazık ki bir alternatifi yok, alternatifini bulan Bill Gates kadar zengin olabilir. Testi, aşısı da yok...

Ani ölümlere neden olan yumuşak plaklardaki sorunların son derece zor tespit edildiğinin altını çizen New York Presbyterian Hastanesi kardiyologlarından Doç. Dr. Özgen Doğan, İntermed'te bulunan yeni sistem sayesinde yılın belli dönemlerinde hastalarının kontrolünü yapıyor. Yeni sistemin en büyük özelliklerinden birinin kolesterolün damarlardaki hasarını gösterdiğine dikkat çekiyor. Kalsiyum skorlama metodu sayesinde kolesterol düşürücü tedavinin damarlara etki edip etmediğinin de ölçülebildiğini anlatan Doğan; bu cihaz sayesinde damarların tıkanmakta olup olmadığını 6 saniye içinde tespit ederek, ani ölümlere büyük bir darbe vurulabildiğini söylüyor.

Tomografiye girmeden önce bunlara dikkat!

* Hamileyseniz veya bu konuda kuşkularınız varsa, işlemlere başlamadan önce mutlaka doktorunuza bildirin.

* Daha önce yapılmış test ve tetkik sonuçlarınızı beraberinizde getirmeyi unutmayın.

* Mutlaka randevu alın. Randevu günü hiçbir şey yemeden ve içmeden gelin.

* Rahat bir kıyafetle gelin. Pantalon ya da eteğin üstünü çıkartıp önlüğü giymeniz gerekecek.

* Kalp veya tansiyon ilacı kullanıyorsanız, devam edin, hiçbir sorun çıkartmaz.

* Çay, kahve, sigara gibi kalp hızını artırıcı maddelerden en azından bir gün boyunca uzak durmuş olun.

* Kadınlar için check-up'ın mensturasyon (adet) günlerine rastlaması hiçbir sorun yaratmıyor.

KİMLER YAPTIRMALI?
* Anne babasından herhangi birinde veya her ikisinde de kalp ve hipertansiyon hastalığı olup,kadınlarda 35,erkeklerde 40 yaşüzeri olanlar.

* Kan, kolesterol ve trigliserit seviyesi yüksek olanlar,

* Sigara içenler,

* Kilolu olanlar,

* Yaşlılar...

No comments: